0
Items : 0
Subtotal : 0,00 KM
View CartCheck Out
bs
Ceritified
ISO9001 ISO14001
ISO45001 ISO27001
The Best
#1 in Bosnia and Herzegovina
Number #1
Supplier in region
welder.digital
0
Items : 0
Subtotal : 0,00 KM
View CartCheck Out

ELEKTRODE, ŽICA ZA VARENJE I FLUKS

welder

Elektrode, Žica za varenje i Fluks

Welder d.o.o. surađuje s najvećim europskim proizvođačima potrošnog materijala za zavarivanje u Bosni i Hercegovini pod međunarodno registriranim proizvođačima GeKa, GeKaTec, GeKaMac, ESAB, EZ, Karbosan.

Welder je osnovan 2021. godine kao specijalizirana kompanija u distribuciji potrošnog materijala za zavarivanje i opreme. Kompanija distribuira približno 2000 tona elektroda za zavarivanje vrhunskog kvaliteta, plinskih, potopljenih, žica za zavarivanje s fluksom, ispravljača, aparata za varenje pod gasom i podvodnim lukom te generatora za zavarivanje.

Elektrode

Izrađene su od materijala sličnog sastava kao metal koji se zavaruje.

Postoje različiti faktori koji utiču na odabir odgovarajuće elektrode za svaki projekt. Ukratko:

SMAW ili štapne elektrode su potrošne, što znači da postaju dio vara, a nazivaju se i šipka za zavarivanje.

TIG volframove elektrode nisu potrošne jer se ne tope i postaju dio vara, pa je potrebna upotreba šipke za zavarivanje.

TIG šipke za punjenje su izborni materijal za punjenje koji spaja dva komada materijala kao kompozit.

MIG elektroda za zavarivanje je žica s kontinuiranim napajanjem koja se naziva MIG žica.

Odabir elektroda ključan je za lakše čišćenje, čvrstoću zavarivanja, kvalitetu zrna i minimiziranje prskanja.

Elektrode treba čuvati u okruženju bez vlage i pažljivo ih ukloniti iz bilo kojeg pakiranja (slijedite upute kako biste izbjegli oštećenja).

Žice i šipke za zavarivanje zaštićene plinom

TIG zavarivanje

1. Može uspješno zavariti tankoslojne materijale s minimalnim izobličenjima (<0,5 mm debljine). 2. Aluminijske legure debljine ploče 2–6,4 mm mogu se zavariti kao ravne spojnice. Ploče debljine 5–9,5 mm zavarene pojedinačnim V-spojnicama. 3. Cijev od nehrđajućeg čelika tankog presjeka može se zavariti TIG orbitalnim zavarivanjem cijevi. MIG zavarivanje 1. Ploče debljine 6–25 mm mogu se zavariti ravnim čelom u aluminiju sa površinama korijena 1,6–4,8 mm. 2. Produktivnost je veća od TIG zavarivanja. 3. Koristi se u inženjerskoj gradnji. MAG i CO2 zavarivanje 1. Automatsko zavarivanje postupcima MAG ili CO2 proizvodima u visokokvalitetnom varu mekog čelika i niskolegiranim čelicima. 2. Veća brzina zavarivanja od TIG ili MIG postupaka.

Žice i fluksi za zavarivanje pod lukom

U našoj filozofiji, naše kombinacije žica / fluks ne samo da moraju zadovoljiti zahtjeve zavarivanja, već i istovremeno poboljšati ekonomičnost procesa zavarivanja podvodnim lukom koje primjenjuju naši klijenti. Upravo zbog toga, revizija produktivnosti na licu mjesta koju je širom svijeta obavio naš tim specijaliziranih inženjera za aplikacije su cijenjena usluga.

Ove revizije imaju za cilj identificirati potencijal za povećanje produktivnosti i često rezultiraju prilagođavanjem samog procesa zavarivanja (npr. S dvostrukim ili tandem glavama), izborom različitih potrošnih materijala i, u nekim slučajevima, razvojem potpuno novog punila metal npr kombinacija žica/ fluks.

Punjene Žice

Asortiman proizvoda za nelegirane i niskolegirane čelike sadrži brojne kombinacije žica / fluks sa žicama sa jezgrom.

Oni pružaju dodatnu produktivnost, zbog veće brzine taloženja jezgara sa jezgrom u odnosu na pune žice.

Aluminijum

Aluminij je uobičajena vrsta metala koji se koristi u proizvodnji. Nije korozivan, lagan je i ugodan za oči, što ga čini idealnim izborom materijala za širok izbor varenja. Međutim, iste osobine koje aluminij čine poželjnim također mogu otežati rad s njim.

Zašto je aluminij tako teško zavariti?

Ovaj materijal je mekan, visoko osjetljiv i izoliran je čvrstim oksidiranim slojem. U rastopljenom stanju, aluminij je osjetljiv na nečistoće, što može dovesti do poroznih, slabih varova, ali proizvodi Welder d.o.o. su najbolji za zavarivanje aluminija i garantujemo savršeno varenje.

zica za zavarivanje

Odabir Materijala Za Varenje

Elektrode su dostupne u širokom rasponu tipova, od kojih svaki pruža različita mehanička svojstva i radi s određenom vrstom izvora energije za zavarivanje. Prilikom odabira elektrode za zavarivanje potrebno je uzeti u obzir:

  • Svojstva osnovnih metala
  • Čvrstoću
  • Struju zavarivanja
  • Debljinu, oblik i prilagodbu spojnih metala
  • Položaj zavarivanja
  • Specifikacije i uvjete usluge
  • Spoljne uslove rada

Prije nego što uključite uređaj i podignete držač elektroda, saznajte više o svakom od ovih faktora.